Livet i den röda zonen – Läkare i Italien berättar om coronakrisen

1183
Nela Sršen. Foto: eget verk
Nela Sršen. Foto: eget verk från YouTube

CORONAKRISEN ITALIEN. ”Det är tusentals som testas positiva och hundratals döda varje dag. Det har genomförts 50 intubationer per timme i Milano i går. Det är där hälsosystemet är ett av de mest utvecklade, men vad skulle hända om det inte var det?”, berättar dr Nela Sršen i kroatisk TV, om läget med coronaviruskrisen i Norra Italien.

Allt fler länder förbereder sig för olika nödsituationer och i värsta fall även fullständig nationell karantän. Ett av dessa länder är Spanien, där antalet infekterade av coronavirus har stigit drastiskt. Italien har dock fortfarande flest fall, mer än 27,980 patienter enligt Worldometers med mängder av nya fall varje dag. I dagsläget har dödsfallen stigit till över 2,158 och antal återhämtade något under 2,749 per den 17 februari 2020.

Läs mer: C-vitamin är Kinas hemliga vapen mot coronaviruset

Dr Nela Sršen [efternamn med svenskt uttal ungefär: söschen], arbetar som kirurg vid Azienda Ospedaliera University Padua Hospital, Norra Italien. Enligt de senaste uppskattningarna kommer det att ta ytterligare två till tre månader innan Italien kan väntas se en minskning av nya fall av coronavirus.

”Här i Italien och på sjukhuset där jag arbetar får vi ständigt påbud och instruktioner. Det finns mycket information och det finns mycket desinformation. Dessutom har varje nytt påbud effekten av att öka psykosen, människor tömmer stormarknader eller sitter på ett tåg och flyr trots förbuden”, berättar kirurgen om läget i landet.

På sjukhuset har transplantationsprogrammet avstannat och fler avdelningar omvandlas istället till infektionsavdelningar, kirurgi- och operationssalar stängs.

Läkare i karantän efter kontakt med smittat av coronavirus

Efter ett måndagsmöte, där kirurger och läkare på sjukhuset brukar samlas för att gå igenom läget hos patienterna i behov av transplantation, hade samtliga deltagare beordrats att stanna hemma. En kollega hade nämligen testats positivt för Covid-19.

”Även om jag testades negativ mot coronavirus bedömdes jag som hög risk eftersom jag satt två meter från en infekterad kollega och placerades i hemisolering. När jag kom för att upprepa testet efter nio dagar, blev jag chockad över det faktum att det nu fanns 20 uppställda tält på parkeringsplatsen där testerna genomfördes”, säger dr Sršen till Novi List.

Dr Sršen berättar hur hon efter nio dagars karantän, blev förvånad att se hur ungdomar fikade, kramades och drack ur samma glas. De fikade på ställen långt efter klockan 18:00 som enligt ett påbud borde ha varit stängda vid den tiden.

Läs mer: Sammanfattning av vad experter vet om coronaviruset i Kina

Italien på väg in i en ekonomisk kris

Det går att känna av den ekonomiska krisen, enligt kirurgen. Särskilt tydligt är det för restauranger och små butiker som tvingas att stänga. Det finns dock ingen brist på mat och förnödenheter. Hyllor fylls på regelbundet och livet fortsätter om än i långsammare takt.

”Jag kan inte föreställa mig hur det skulle se ut om den här situationen varade i ytterligare tre månader, om människor fortsatte att vara i den här typen av psykos.”

Åtgärder som begränsad rörlighet och förbud för allmänna sammankomster, tillkännagavs av den italienska premiärministern Giuseppe Conte på måndag. Samma dag föll börsen i Milan med mer än 11 procent. Det spädde ännu mer på oron för en annalkande kris, en rädsla om att Covid-19 epidemin kan tippa över ett land redan på väg in i lågkonjunktur.

Premiärminister Conte, uppmuntrade Italiens medborgare på Twitter, att ta ett personligt ansvar.

”Italiens framtid är i våra händer. Låt oss alla göra vår del genom att ge upp något för vårt kollektiva bästa.”

Text och översättning från kroatiska: Sanja R. Juric 

Dr Nela Sršen, är läkare, kirurg och honorär generalkonsul för Kroatien i Italien. Efter sin specialisering i New York blev dr Sršen den yngsta medlemmen i levertransplantationsteamet under professor David D’Amica, den mest respekterade italienska kirurgen vid universitetssjukhuset i Padua.

Källor

Relaterat

Föregående artikelBertil Wosk: Förebygg och skydda dig mot coronaviruset
Nästa artikelSå här kan du bygga upp ett skydd mot coronavirus
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

1 kommentar

  1. Om det där viruset är så mkt värre än tidigare såhär års, var är alla vittnesmål o videofilmer osv osv som alltid annars dyker upp direkt från vanligt folk på youtube osv när det har hänt vad som helst i princip? Vad har det varit hittills? En person nånstans som rullas ut på en bår från nåt äldreboende…
    Känner någon nån som dött? Eller känner nån som känner nån? O då menar jag inte att nån känner nån som hört att nån på TV sa att 200 dött.. eller att nåns släkting som var 105 år gammal eller var på cancerbehandling dog.

Lämna ett svar