Konkurrensen inom läkemedelsindustrin ger oss färre och sämre mediciner

1642
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Konkurrensen inom läkemedelsindustrin är samvetslös. Det är inte bara en stor patientgrupp som riskerar att gå miste om viktiga mediciner, utan läkemedelsindustrin hjälper också till att utveckla ännu mer resistens, genom att de bara kommer att leverera bredspektrumpenicillin i framtiden.

Text: TV Helse Norge, ”Du kan miste medisinen din!” | Översättning: Madeleine Lidman

Öroninfektioner, halsinfektioner och lunginflammation har i många år varit lätta att bota med hjälp av penicillin. Inom en snar framtid är det inte längre möjligt att få denna typ av medicin helt enkelt för att läkemedelsföretagen inte ”orkar” producera läkemedlen.

Steinar Madsen - Foto: Legemiddelverket.no
Steinar Madsen – Foto: Legemiddelverket.no

Steinar Madsen, läkemedelsdirektör vid Statens Läkemedelsverk i Norge, är milt sagt upprörd över situationen.

”Det är allt färre läkemedelsföretag i världen som producerar den sortens penicillin vi vill ha tillgänglig i Norge. Med det menar jag de gamla sorterna av  smalspektumpenicillin som dödar rätt bakterier och inte allt i ett svep. De nya penicillinsorterna som produceras tar alla bakterier och då utvecklas resistens”, säger Madsen i en kommentar till TV2 Norge.

Han fortsätter:

”Intresset är litet för att producera smalspektriga sorterna, eftersom det är mestadels i Norden och Nederländerna som de används eftersom vi för en helt annan politik när det gäller resistens.
Att vara aktiv och se till att det inte uppstår någon resistens har visat sig ofördelaktigt, eftersom det genererar för få kunder och då bryr sig tillverkarna inte om att göra medicinen.
De vill hellre tillverka läkemedel som de tjänar pengar på. Cancermedicin till exempel. Vi ser att stora företag som tidigare satsat på antibiotika inte gör det längre. De ändrar sin portfölj”, säger han till TV-kanalen.

Fler biverkningar

Överläkare Dag Berild. Foto: Uniforum.uio.no
Överläkare Dag Berild. Foto: Uniforum.uio.no

Dag Berild, seniorläkare vid Ullevål Universitetssjukhus i Norge, är bekymrad över att vanligt penicillin kan bli en bristvara och att bristen kan bidra till att ge mer antibiotikaresistens i Norge.

”Starkare antibiotika kommer att leda till fler biverkningar som utslag, diarré och allergiska reaktioner” … ”En av anledningarna till att Norge har mindre resistens än resten av världen, är att vi har varit flitiga med att använda vanligt penicillin”, säger Berild.

Fel politik

Inge Johansen. Foto: Farmatid.no
Inge Johansen. Foto: Farmatid.no

Inge Johansen, seniorrådgivare inom läkemedelsindustrin (LMI), säger i en kommentar till TV2 att Norge lägger ut läkemedel på anbud och den som drar det längsta strået skiftar ut de andra leverantörerna.

”På så sätt sitter vi återigen med få leverantörer och en sårbar försörjningskedja. Norska myndigheter binder ris till egen rygg. Läkemedelspolitiken är bristfällig”, hävdar Johansen som medger att det med dagens system inte är lönsamt att satsa på antibiotika.

Steinar Madsen håller inte med om att den restriktiva politiken på något sätt är fel.

”Läkemedelsindustrin har en skoningslös konkurrens i branschen, genom att man sänker priserna på ett sätt som förstör för läkemedelsindustrin. Vi måste kunna förvänta oss att läkemedelsindustrin ska leverera det de ska och när de ska. Det handlar inte bara om antibiotika.
Det år brist på allt! Inte bara i Norge, utan över hela världen. Förklaringarna är komplicerade och det är inte bara priserna det beror på”, säger Madsen.

Liv kan gå till spillo om penicillinet försvinner från marknaden, bekräftar Madsen.

”Dessutom om vi ​​inte får tag i de smalspektriga medicinerna, måste vi byta till andra sorter och det leder till ökad resistens. Då är vi inne i en dålig spiral.

Vi hade 3-4 viktiga sorters penicillin i Norge. En av dem är redan borta från marknaden, den finns inte längre. Så kommer det att fortsätta.”

Även Martin Steinbakk, överläkare vid norska Folkhälsoinstitutet är oroad över utvecklingen. Han berättar för NRK att det i Norge har varit möjligt att behandla lunginflammation med vanligt penicillin. I andra länder används ofta starkare antibiotika mot samma sjukdom.

”För närvarande klarar vi oss, men jag är orolig över försörjningssituationen”, säger han.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelLife Science Sweden: Enormt intresse för Cannabisbolag
Nästa artikelÄven husdjur kan drabbas av livsstilssjukdomar
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar