DEBATT. Man borde kunna lita på att Hjärt- och Lungfonden ger korrekt information. När det gäller kranskärlssjukdomar skriver de i sin informationsskrift ”Liksom hjärtinfarkt orsakas kärlkramp av åderförfettning i hjärtats kranskärl”.
Text: Lasse Blomdahl | Bild: Anatomi (lungor, inälvor). Illustration: Limassol, Cyprus. Licens: Pixabay.com
Längre fram i skriften står följande:
”Ett friskt blodkärl är mjukt och elastiskt och tillåter blodet att fritt strömma igenom för att förse organ och vävnader med syre och näring. Vid åderförfettning lagras fett, celler och bindväv in i kärlväggarna som blir stela och förtjockade”
Man skriver alltså att åderförfettning är orsaken till stela blodkärl. Detta är inte sant. På våra blodkärls insida har vi något som heter glycocalyx, vilket man kan likna vid tarmens tarmludd. När glycocalyx och tarmludd under längre tid utsätts för monosackarider (enkla sockermolekyler) så tunnas och glesas den ut och tappar sina viktiga egenskaper.
Läs mer: Glycocalyx – Vad vet läkemedelsindustrin om kärlväggens skyddande ”ludd”?
När det gäller glycocalyx har man länge trott att den inte har någon särskild funktion annat än att blodkroppar, fettmolekyler med mera ska kunna glida fram utan att fastna i kärlväggen. Men numera vet vi att glycocalyx kanske viktigaste uppgift är att leverera kväveoxid (NO) till kärlväggens muskelskikt (tunica media). När glycocalyx blivit tunn och gles så tappar den sin förmåga att leverera NO till tunica media, som alltså blir stel och inte kan vidga sig när hjärtat pumpar fram blodet.
Under tiden som glycocalyx tunnas och glesas ut av för mycket socker i blodet så oxideras de stora och fluffiga kolesterolmolekylerna (LDL), som flyter fram i blodkärlen, och blir små och hårda. Då, först då, kan dessa fastna i den tunna och glesa glycocalyx och åderförfettning börjar byggas upp, men lägg märke till att kärlväggen då förmodligen redan är stel av bristande NO-leveranser från glycocalyx till tunica media.
Kan man göra något åt den skadade glycocalyx?
Jo, det kan man lyckligtvis. Det gäller att dra ner radikalt på sitt intag av kolhydrater dvs socker, mjölmat som bröd och kakor, glass och godis och sluta med söta drycker.
Ser du sedan till att äta rikligt med ovanjordsgrönsaker som innehåller mycket kväve så kommer glycocalyx att kunna växa till sig och åter bli hög och tät och leverera tillräckligt med NO till tunica media (kärlväggens muskelskikt). Då blir blodkärlen återigen elastiska och låter hjärtat utan motstånd från stela kärlväggar pumpa runt blodet i kroppen.
För mig tog det arton månader att få glycocalyx att bli hög och tät och bli av med min kärlkramp, som jag då hade lidit av i åtta år.
Text: Lasse Blomdahl
Nu kom det en sådan där högkvalitativ artikel igen till TV-Hälsa.
De kväve-rikaste födoämnena kommer från den nyttiga och uppbyggande/anabola födoämnesgruppen animalier. Välj naturligt ekologiskt:
– Nötkött
– Svinkött
– Viltkött
– Kött från inre organ, som lever, hjärta och njure
– Fågel, som kyckling och kalkon
– Fisk
– Skaldjur
– Ägg
– Mjölkprodukter, välj opastöriserade/RAW och ohomogeniserade.
Glöm inte:
– Buljong kokt på skelettet
Stämmer bra med mig. Bästa artikeln om kärlkramp jag någonsin läst! Jag led av kärlkramp i ca 7 år. Motionerade dagligen men utan långsiktigt resultat på kärlkrampen.Bättre med Vitamin D3 i flera år, men sedan kom besvären tillbaka, i form av nattuppvaknande följt av kärlkramp runt kl 02 flera nätter i veckan. Att på dagen gå upp och gå från viloläge gav ofta kärlkramp efter bara 100 meter eller mindre! Julen 2011 började jag systematiskt ta bort allt socker och alla andra kolhydrater. Jag kunde sedan gradvis gå längre och sedan helt obehindrat igen efter bara 4 veckor utan kolhydrater, precis som innan kärlkrampen. Jag var då 65. Under åren sedan har jag då och då fuskat med kolhydrater och efter varje längre (veckor) sådan period har kärlkrampen kommit tillbaka som om jag tryckt på en knapp. Informationen om att kväverik mat har en långtidseffekt på kärlväggarna genom att bygga upp ”glycocalyx” är guld värd för mig, om den är riktig vilket jag tror eftersom allt annat stämmer med mina erfarenheter. Tack! En fråga: När kärlkrampen satte igång hos mig gick blodflödet från hjärtat ned, vilket märktes speciellt efter en längre episod: Mina händer och armar hade blivit iskalla då återhämtningen kom. Ungefär som om den avsedda naturliga kärlvidgningen vänts till en förträngning då glycocalyx uppsättningen är gles. Någon som vet?
Hursomhelst stöder artikeln vad jag gjort och kommer definitivt hjälpa mig att hålla smörgåsar långt borta för resten av mitt liv! Snart dags för några löskokta ägg, ljumma, med smör och grovt grått havssalt!
Bra där,Per.
Nu är jag inte specialist Läkare eller rätt utbildad livsmedelsspecialist men något av de kväve- rikaste livsmedel vi kan sätta i oss är Rödbetsjuice.
Egentillverkat eller köpt. (i det köpta har man blandat i lite annat också för att få innehållet att hålla längre i en öppnad fp.)
Ger ingen länk för jag är oduglig på det.
Men det finns hur mycket som helst att läsa på webben om Rödbetsjuice för den som är intresserad.
Stämmer bra för mig också, stenbj.
Jag håller på att jobba häcken av mig för att få till ett bättre gångresultat.
Vänligen Tomas
Hej Tomas. Enda problemet jag finner med rödbetsjuice är att det innehåller massor med socker!
Alltså attackeras nedgågngna glycocalyxhår ytterligare av högt blodsockler samtidigt som man får i sig mer material för att bygga upp dom. Kanske en svår balans? Dock finns det att köpa fermenterad rödbetsjuice, eller man kan sjölv göra type surkål eller kimchi av betorna så att sockret övergår i nyttigt. Kanske vitlök är en bättre ide? T.ex, avkok på vitlök? Annars listar Per en hel del sockerfria animaliska produkter. Det var med dom jag blev kvitt kärlkrampen 2011. Kanske därför det gick åtta ggr snabbare för mig än för Lasse Blomdal att bli av med kärlkrampen?
Tomas Byman 7 februari, 2020 at 12:59
Apropå det givande svaret till dig från stenbj nedan [stenbj 7 februari, 2020 at 15:44]: Fermentera om du känner för det rödbetsjuicen med kefirgryn. Då blir du av med sockret och får som grädde på moset i dig den för tarmfloran exklusivt nyttiga kefirkulturen. Söta eventuellt med ekologisk vattenextraherad stevia alternativt oraffinerad dito.
per 8 februari, 2020 at 00:24
Tack för intressant förslag!
Rödbetskefir skall vi prova!
Hej,
Äter växtbaserad kost sedan en tid tillbaka och mår bra av det. Vilka livsmedel är då att rekommendera som är kväverika utöver rödbetsjuice? 🤔