Cherimoya, även kallad för gräddäpple och kirimoja, är en tropisk frukt som tillhör familjen kirimojaväxter (Annonaceae). Frukten som nu odlas över hela världen kommer ursprungligen från Anderna i Ecuador, Bolivia, Centralamerika och Colombia. Cherimoya som vanligtvis används i smoothies och glass är full med vitaminer och mineraler.

Text: Sanja R. Juric | Cherimoya, (sv Kirimoja). Foto: dr Hannes Grobe. Licens: CC BY-SA 2.5, Wikimedia Commons

Chrimoya är en liten frukt med speciellt utseende. Skinnet har fjälliknande mönster och färgen varierar från grön till brun. Den anses vara den finaste av alla tropiska frukter. Kanske beror detta på att köttet hos en mogen frukt har både angenäm smak, doft och en vit nästan krämig konsistens. Frukten äts färsk och har en blandning av söta och milt syrliga undertoner.

Hälsofördelar med att äta Cherimoya

Vitamin C

En medelstor cherimoya-frukt innehåller cirka 30 mg C-vitamin. Kroppen behöver C-vitamin för att bland annat skapa kollagen, ett protein som krävs för att hjälpa sår att läka. Dessutom förbättrar C-vitamin absorptionen av järn från växtbaserade livsmedel och hjälper immunsystemet att fungera korrekt för att skydda kroppen från sjukdomar.

C-vitamin i cherimoya förhindrar fria radikaler från att attackera lipiderna, vilket i sin tur främjar kardiovaskulär hälsa. Detta förbättrar blodflödet i hjärtat, vilket minskar risken för hjärtattacker.

Vitamin B6

Vitamin B6 i cherimoya krävs för att vår ämnesomsättning och immunsystem ska fungera ordentligt. Människokroppen kan inte skapa vitamin B6 så det är extra viktigt att se till att få i sig tillräckliga mängder. B6 reglerar kemiska nivåer som eliminerar stress och depression och är nödvändigt för hjärnan och nervsystemets hälsa.

Fibrer

En medelstor cherimoya ger så mycket som 5 gram av kostfibrer. Fibrer är viktiga för att hålla matsmältningsorganet friskt och sänka blodsockernivån. Fibrer är kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen och finns i bland annat grönsaker, rotfrukter, linser, frukt, flingor mm. Om du har problem med trög mage är det extra viktigt att få i sig mycket fibrer och dricka mycket vatten. Fiberrik mat hjälper även till att hålla blodfett nivåerna låga och blodsockret stabilt.

Cherimoya är även bra för huden

Cherimoya-frukt har ett högt C-vitamininnehåll som hjälper till att bilda proteinet kollagen. Kollagen utgör den tredjedel av allt protein i kroppen och förekommer i hud, ben och senor och ger huden sin elasticitet. Den håller hudytan fast, slät och återfuktad, något som minskar med åldern. Nedbrytningsprocessen börjar redan vid 25 års ålder och sägs minska med en procent varje år. Förutom den naturliga nedbrytningen kan för mycket solljus, socker och minskade östrogennivåer påskynda processen.

Cherimoya näringsinnehåll

Cherimoya frukt – Näringsinnehåll per 100 gr
Energi 75 Kcal 4%
Kolhydrater 17.71 g 13.5%
Protein 1.57 g 3%
Fett 0.68 g 3%
Kolesterol 0 mg 0%
Fibrer 3 g 8%
Vitaminer
Folater 23 µg 6%
Niacin 0.644 mg 4%
Pantotensyra 0.345 mg 7%
Pyridoxin 0.257 mg 20%
Riboflavin 0.131 mg 10%
Tiamin 0.101 mg 8%
Vitamin A 5 IU <1%
Vitamin C 12.6 mg 21%
Vitamin E 0.27 mg 2%
Elektrolyter
Natrium 7 mg 0.5%
Kalium 287 mg 6%
Mineraler
Kalcium 10 mg 1%
Koppar 0.069 mg 8%
Järn 0.27 mg 3%
Magnesium 17 mg 4%
Mangan 0.093 mg 4%
Fosfor 26 mg 4%
Zinc 0.16 mg 1%

 

C-vitamin hjälper också till att bekämpa fria radikaler i kroppen, vilket ger en friskare hud. Regelbunden konsumtion av cherimoya kan alltså hjälpa till att bromsa ålderstecknen, som fina linjer, fläckar och rynkor.

Text: Sanja R. Juric

Föregående artikelProgesteron: Har du brist på detta superhormon?
Nästa artikelMineralobalans kan ge dig sjukdomsliknande symptom
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

2 Kommentarer

  1. Vad betyder procentsiffrorna? De kan inte betyda procent av näringsinnehållet. T.ex. Fett är 0,68 g och har procentsiffran 3%, medan niacin är 0,644 mg, alltså ca 1 tusendel så mycket som fett, men får procentsiffran 4%, alltså betydligt mer än för fett!

    Vilket fotavtryck mot miljön ger transporterna hit? Bör vi inte skaffa oss de ämnena på ett miljövänligare sätt?

Lämna ett svar