Cherimoya, även kallad för gräddäpple och kirimoja, är en tropisk frukt som tillhör familjen kirimojaväxter (Annonaceae). Frukten som nu odlas över hela världen kommer ursprungligen från Anderna i Ecuador, Bolivia, Centralamerika och Colombia. Cherimoya som vanligtvis används i smoothies och glass är full med vitaminer och mineraler.
Text: Sanja R. Juric | Cherimoya, (sv Kirimoja). Foto: dr Hannes Grobe. Licens: CC BY-SA 2.5, Wikimedia Commons
Chrimoya är en liten frukt med speciellt utseende. Skinnet har fjälliknande mönster och färgen varierar från grön till brun. Den anses vara den finaste av alla tropiska frukter. Kanske beror detta på att köttet hos en mogen frukt har både angenäm smak, doft och en vit nästan krämig konsistens. Frukten äts färsk och har en blandning av söta och milt syrliga undertoner.
Hälsofördelar med att äta Cherimoya
Vitamin C
En medelstor cherimoya-frukt innehåller cirka 30 mg C-vitamin. Kroppen behöver C-vitamin för att bland annat skapa kollagen, ett protein som krävs för att hjälpa sår att läka. Dessutom förbättrar C-vitamin absorptionen av järn från växtbaserade livsmedel och hjälper immunsystemet att fungera korrekt för att skydda kroppen från sjukdomar.
C-vitamin i cherimoya förhindrar fria radikaler från att attackera lipiderna, vilket i sin tur främjar kardiovaskulär hälsa. Detta förbättrar blodflödet i hjärtat, vilket minskar risken för hjärtattacker.
Vitamin B6
Vitamin B6 i cherimoya krävs för att vår ämnesomsättning och immunsystem ska fungera ordentligt. Människokroppen kan inte skapa vitamin B6 så det är extra viktigt att se till att få i sig tillräckliga mängder. B6 reglerar kemiska nivåer som eliminerar stress och depression och är nödvändigt för hjärnan och nervsystemets hälsa.
Fibrer
En medelstor cherimoya ger så mycket som 5 gram av kostfibrer. Fibrer är viktiga för att hålla matsmältningsorganet friskt och sänka blodsockernivån. Fibrer är kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen och finns i bland annat grönsaker, rotfrukter, linser, frukt, flingor mm. Om du har problem med trög mage är det extra viktigt att få i sig mycket fibrer och dricka mycket vatten. Fiberrik mat hjälper även till att hålla blodfett nivåerna låga och blodsockret stabilt.
Cherimoya är även bra för huden
Cherimoya-frukt har ett högt C-vitamininnehåll som hjälper till att bilda proteinet kollagen. Kollagen utgör den tredjedel av allt protein i kroppen och förekommer i hud, ben och senor och ger huden sin elasticitet. Den håller hudytan fast, slät och återfuktad, något som minskar med åldern. Nedbrytningsprocessen börjar redan vid 25 års ålder och sägs minska med en procent varje år. Förutom den naturliga nedbrytningen kan för mycket solljus, socker och minskade östrogennivåer påskynda processen.
Cherimoya näringsinnehåll
Cherimoya frukt – Näringsinnehåll per 100 gr | ||
Energi | 75 Kcal | 4% |
Kolhydrater | 17.71 g | 13.5% |
Protein | 1.57 g | 3% |
Fett | 0.68 g | 3% |
Kolesterol | 0 mg | 0% |
Fibrer | 3 g | 8% |
Vitaminer | ||
Folater | 23 µg | 6% |
Niacin | 0.644 mg | 4% |
Pantotensyra | 0.345 mg | 7% |
Pyridoxin | 0.257 mg | 20% |
Riboflavin | 0.131 mg | 10% |
Tiamin | 0.101 mg | 8% |
Vitamin A | 5 IU | <1% |
Vitamin C | 12.6 mg | 21% |
Vitamin E | 0.27 mg | 2% |
Elektrolyter | ||
Natrium | 7 mg | 0.5% |
Kalium | 287 mg | 6% |
Mineraler | ||
Kalcium | 10 mg | 1% |
Koppar | 0.069 mg | 8% |
Järn | 0.27 mg | 3% |
Magnesium | 17 mg | 4% |
Mangan | 0.093 mg | 4% |
Fosfor | 26 mg | 4% |
Zinc | 0.16 mg | 1% |
C-vitamin hjälper också till att bekämpa fria radikaler i kroppen, vilket ger en friskare hud. Regelbunden konsumtion av cherimoya kan alltså hjälpa till att bromsa ålderstecknen, som fina linjer, fläckar och rynkor.
Text: Sanja R. Juric
Var får man tag på dessa om man bor ute på landet utanför de större städerna?
Vad betyder procentsiffrorna? De kan inte betyda procent av näringsinnehållet. T.ex. Fett är 0,68 g och har procentsiffran 3%, medan niacin är 0,644 mg, alltså ca 1 tusendel så mycket som fett, men får procentsiffran 4%, alltså betydligt mer än för fett!
Vilket fotavtryck mot miljön ger transporterna hit? Bör vi inte skaffa oss de ämnena på ett miljövänligare sätt?